AMD: Aldersbetinget makulær degeneration

Hvad er AMD?

AMD er det, man tidligere kaldte øjenforkalkning, og det er i dag den mest almindelige årsag til læseblindhed i Vesteuropa og USA. Der er ikke tale om forkalkede blodkar, som det eksempelvis ses i ben og hjerte, men en sygdom i nethindens skarpsynscentrum også kaldet ’den gule plet’.

Nethindens skarpsynscentrum er blandt andet ansvarlig for, at vi kan se tredimensionelt og opfatte fine detaljer og farver. Sygdommen udvikles på begge øjne, men der er ofte forskel på graden i henholdsvis højre og venstre øje. Der findes to forskellige former for AMD – den tørre og den våde.

Ved den tørre form svinder sansecellerne i nethindens skarpsynscentrum, og den dækker cirka 85 procent af tilfældene. Ved den våde form dannes nye blodkar i nethinden, og den kommer typisk hos folk, der i forvejen lider af den tørre form.

Hvem får AMD?

AMD ses fra 55-års alderen, og herefter stiger hyppigheden. Cirka 12 procent af befolkningen på over 60 år i Vesteuropa og USA har symptomgivende AMD, men da generne i begyndelsen kan være beskedne, er der også folk, der går rundt med en uopdaget sygdom. Arvelighed kan spille en rolle, og derudover kan eksempelvis dårlige kostvaner, tobak og type 2 diabetes være medvirkende til AMD.

Hvad er symptomerne?

Ved den tørre AMD er der sjældent symptomer i de tidlige stadier, nogle oplever dog, at de ser en mørk plet i nogle minutter efter de vågner. Lysskyhed er et andet symptom i begyndelsen, og efterfølgende kan det blive vanskeligt at læse. Man kan desuden ofte opleve, at det er svært at genkende folk på gaden, da ansigtet forsvinder, fordi det falder i et af de blinde områder i nethindens skarpsynscentrum.

Ved den våde AMD kan der opstå en blødning, der giver symptomer som kraftig synsforringelse og forvrængning af synsbilledet. Våd AMD og dens symptomer kan opstå uden forudgående symptomer, men typisk oplever man den tørre forms symptomer forinden, da det typisk er en videreudvikling af denne. Symptomerne på våd AMD er som regel værre end symptomerne på den tørre form.